Nutellával töltött puffancsok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 dkg tej
  • 10 dkg víz
  • 9 dkg vaj
  • 1/2 tk cukor
  • csipet só
  • 11 dkg liszt
  • 4 tojás (L)

Tölteni:

  • kb 40 dkg nutella

Elkészítése:

Az égetett tészta elkészítéséhez egy lábasban összeöntjük a tejet és a vizet, majd felforraljuk. Közben egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót. Amikor a folyadék felforr, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Fakanállal addig keverjük, amíg a massza csomómentessé válik, összeáll egy gombóccá, és elválik az edény falától. Az állaga rugalmas, puha, de nem ragadós kell legyen.

A tésztát áttesszük egy másik edénybe, hogy ne melegedjen tovább. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és robotgéppel, kézi habverővel vagy fakanállal alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha a tészta elég puha ahhoz, hogy könnyen nyomható legyen habzsákból, de nem folyós.

A tésztát sima, nagy lyukú csővel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. Függőlegesen tartjuk a habzsákot, és lassan felemeljük, miközben nyomjuk a tésztát. A halmokat egymástól két ujjnyi távolságra helyezzük el. Ha csúcsosak lennének, vizezett ujjal igazítsuk el őket.

Előmelegített sütőben 190 fokon sütjük 10 percig, majd a hőmérsékletet 160-170 fokra csökkentjük, és további 15-20 percig sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 20 percben, hogy a fánkok ne essenek össze. Akkor kész, ha a tészták már nem sercegnek, a repedések is megsültek, és az aljuk kopogós, ha megütögetjük.

Miután a fánkok kihűltek, előkészítjük a tölteléket. Ha nem szeretnénk túl sok nutellát használni, pár kanál mogyorókrémet összekeverhetünk mascarponéval és porcukorral, hogy lágyabb és kevésbé tömény tölteléket kapjunk.

A töltelékhez a nutellát pár másodpercre mikrohullámú sütőbe tesszük, hogy lágyabb legyen, majd habzsákba töltjük. A fánkok aljába egy kis lyukat szúrunk (fánktöltő csővel vagy kis lyukú díszítőcsővel), és ezen keresztül betöltjük a nutellát, amíg érezzük, hogy megtelik.

A megtöltött fánkokat tányérra sorakoztatjuk, és olvasztott nutellával megcsorgatjuk. Ezek a könnyed, belül krémes kis gombócok tökéletesek az ünnepi asztalra, és garantáltan mindenkit lenyűgöznek! 🎄