Csirkegolyók

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemell filé (de legalább fél kilós)
  • 4 főtt kemény tojás
  • 20 dkg kemény sajt lereszelve
  • 4-6 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 csipet bors
  • lenmag
  • szezámmag
  • reszelt füstölt sajt

Elkészítése:

A csirkemellet a legízletesebben húslevesként készítjük el, sok zöldséggel, hogy átvegye azok ízét. Ha nincs időnk levest főzni, a csirkét feldarabolva megfőzzük legalább delikáttal ízesített vízben, de még jobb, ha néhány zöldséget is hozzáadunk az ízesítéshez. Amikor a hús megpuhul, kiszedjük és hagyjuk kihűlni.

A tojásokat sós hideg vízben feltesszük főni. Amikor a víz felforr, további 10 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a lángot, és a tojásokat meghámozzuk.

A kihűlt csirkemellet, a főtt tojásokat és a reszelt sajtot késes aprítóba tesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt. Az egészet addig aprítjuk, amíg pépes masszát nem kapunk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk, hogy a massza ne legyen túl lágy, hanem jól formázható legyen.

A húsos alapból diónyi gombócokat formázunk, és ízlés szerint magokba vagy reszelt sajtba forgatjuk őket. A kész falatkákat egy tálra sorakoztatjuk, és citrommal tálaljuk. Tálaláskor pár csepp citromlé különösen jól kiemeli az ízeket.