Ablakos keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • pici só
  • vaníliás cukor
  • citromhéj

Az ablakokhoz:

  • gyümölcsös kemény cukorka

Elkészítése:

A lisztet egy tálba mérjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat, a sót és a vaníliás cukrot, majd az egészet gyorsan összegyúrjuk, éppen csak addig, amíg a tészta összeáll. Nem szükséges túl sokáig gyúrni. Ezután a tésztát fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Pihentetés után lisztezett deszkán pár milliméter vastagságúra nyújtjuk. A tésztából formákat szaggatunk ki, majd minden darab közepét egy kisebb formával is kiszúrjuk, hogy helyet készítsünk az “ablaknak”. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A lyukakba apróra tört keménycukorkát szórunk. Ehhez a cukorkát egy sütőpapír között klopfolóval összetörjük, majd a törmelékkel megtöltjük a kekszek közepét.

A tepsit 180-190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-15 perc alatt megsütjük a kekszeket, éppen csak addig, amíg a szélek halványan barnulni kezdenek. A cukor a sütés során megolvad, és gyönyörű áttetsző “ablakokat” képez a kekszekben.