Képviselőfánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Égetett tészta:

  • 15 dkg vaj (vagy 1,5 dl olaj)
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg liszt
  • 5-6 egész tojás

Töltelék:

  • 4 tojás
  • 7 dl tej
  • 9 dkg vaníliás főzős pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília magjai

Elkészítése:

A tésztához a vajat a vízzel egy lábasban felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Eleinte le fog tapadni, de amikor már összeáll és elválik az edény falától, kész is van. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Az eredmény egy sűrűbb, nokedlitésztához hasonló massza lesz, ami nem folyik, de kicsit terül, amikor a habverőről leütögetjük.

A masszát habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kisebb halmokat nyomunk. A halmokat vízzel alaposan megspricceljük, és 200-210 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Fontos, hogy a sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! A tészta minimum 20 perc alatt sül készre, és akkor jó, ha a repedéseknél is ugyanolyan színű, mint a kisült rész. Ha nem sül át rendesen, összeeshet. A kisült tésztahalmokat rácsra tesszük hűlni, majd levágjuk a tetejüket, úgy, hogy megjegyezzük, melyik melyikhez illik.

A vaníliakrémhez a tojásfehérjéket a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. Közben a tej kétharmadát a vaníliával felforraljuk. A tojássárgákat a maradék cukorral, a hideg tejjel és a pudingporral csomómentesre keverjük, majd a forró vaníliás tejhez öntjük. Az egészet visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Ha elkezd visszalágyulni, kész is. Még forrón több részletben hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.

A kész krémet habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a kihűlt tésztahalmokat. Ha a krém kissé megdermedt, felvert tejszínt nyomunk a tetejükre, majd ráhelyezzük a tésztasapkát. A sapkákat ízlés szerint karamellbe mártjuk és mandulaszeletekkel megszórjuk. A karamellhez néhány evőkanál cukrot lassan felolvasztunk, és kicsit hűlni hagyjuk, mielőtt belemártjuk a tésztát.

Végül a megtöltött tésztákat pár órára hűtőbe tesszük, hogy megpuhuljanak és összeérjenek az ízek. Így lesz tökéletes a végeredmény!

Ebből az adagból kb. 15-20 db lesz.