Kígyó pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • pár szelet sonka vagy akármilyen felvágott
  • 10-15 dkg trappista sajt vagy bármilyen másfajta összedarabolva)
  • 10 dkg darabolt, lesütött bacon
  • kápia paprika feldarabolva (opcionális, de nagyon jó ízt ad neki!!!)
  • (esetleg mehet bele darabolt olívabogyó, stb.)

Szóráshoz:

  • lenmag

Elkészítése:

A leveles tésztát kicsomagoljuk, majd hosszában három egyforma csíkra vágjuk. Akár derelyevágót, akár kést használunk, a vágás módja nem számít, mert a szélek nem lesznek láthatók.

A csíkokra elosztjuk a tölteléket, majd mindegyiket hosszában feltekerjük. Nem húzzuk túl szorosra, hogy a tészta ne szakadjon ki, de az illesztéseknél kissé összecsípjük. Ha nem tapadna össze, egy kis tejjel átkenjük az illesztés mentén.

Egy 20-22 cm-es sütőformát kibélelünk, és a feltekert csíkokat spirál alakban egymás mellé helyezzük. A tetejét tejjel megkenjük, majd megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal vagy mákszemekkel.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a tésztát körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, a formából kiemelve további 10 percig sütjük, hogy teljesen átsüljön. Forrón, szeletekre vágva kínáljuk, de csíkokra tördelve is tálalhatjuk. Hidegen is nagyon ízletes!