Grillázsos diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 5 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 sütőpor
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rum

Krém:

  • 8 dl tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg margarin
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál rum

Tetejére:

  • 10 dkg durvára vágott diót
  • 7 dkg cukor

Elkészítése:

A tojások fehérjét keményre felverjük,hozzáadva a cukor harmadát, majd a többi cukorral kikevert tojások sárgáját és a folyadékokat, majd a sütőporos átszitált liszttel és a darált dióval, rummal, együtt óvatosan elkeverjük. Ha a diót előtte kissé megpirítjuk, intenzívebb lesz az íze, az alkohol pedig könnyíti a tésztát.
28 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, kissé az oldala felé kihúzva a tésztát. 175-180 fokon kb 50 percig sütjük, tűpróbát végezzünk a sütés vége felé. A megsült tortalapot kihűtjük, majd 3 felé vágjuk.

A tejet felfőzzük a pudingporral és a cukor felével,majd belekeverjük a diót. Pár percig főzzük, majd kihűtjük.
A margarint kikeverjük habosra a kakaóval és a cukor felével, rummal. Végül összevegyítjük a pudingos és margarinos krémmel és alaposan kikeverjük. A kakaót csak a színe miatt tettem bele, de jól megfér a dióval rummal.

Egy kis lábasba beletesszük a cukrot, majd gyantaszínűre karamellizáljuk. Miután felolvadt, és megszínesedett, hozzáadjuk a diót is. Sütőpapírra öntjük, majd ha kihűlt, összetörjük .

A tortalapokat megkenjük krémmel, körbe is bevonjuk, majd grillázs darabkákkal és csokiforgácsokkal megszórjuk.