Gyümölcsös stíriai metélt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 16-20 dkg rétesliszt ( attól függ milyen nedves a túró)
  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 3-4 evőknál porcukor
  • fél citrom héja
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 doboz őszibarack konzerv
  • 1 cs vaníliás pudingpor+fél l tej+cukor ízlés szerint

Elkészítése:

A túrót krumplinyomón áttörjük, a liszttel, 2 tojás sárgájával, sóval 1 evőkanál porcukorral
összegyúrjuk. Elképzelhető, hogy a tészta lágy, mert a túró túl vizes, akkor kicsit több lisztet adunk hozzá.
Ha viszont nem állna össze, mert a túró száraz, akkor tejfölt tehetünk még hozzá.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, ujjnyi széles metéltekre vágjuk, majd sós vízben kifőzzük. Amíg fő a tészta,( jó ha több részletbe főzzük) felverjük a tojások fehérjét, majd összekeverjük a tojás sárgákat a két evőkanál porcukorral, a vajjal, tejföllel, citromhéjjal, csipet sóval és a felvert habbal.

A megfőtt lecsurgatott tésztát ebbe a masszába beleforgatjuk, és kivajazott tepsibe a felét beleadagoljuk.
Megszórjuk felkockázott barack befőttel, majd a maradék tésztát ráhalmozzuk. Elsimítjuk, erre megint befőtt kerül, majd díszítésnek egy kis cukros mákkal még meghintjük.

160 fokon 30 percig átsütjük, majd vaníliás pudinggal tálalhatjuk hidegen is, melegen is.