Göngyölt, rántott palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Palacsinta:

  • 200 g finomliszt
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl szóda (vagy víz)
  • 2 ek étolaj

Töltelék:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zsiradék
  • bors
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál kukorica
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítése:

Palacsinta tészta:

A tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a sót és lassan adagolva a lisztet csomómentesre keverjük. Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát fél órát, de ha rögtön sütni szeretnénk, az sem probléma. Az állás után hozzáadjuk az olajat és lassan a szódavizet, amíg elérjük a kívánt palacsintatészta állagot.

A tésztát alaposan átkeverjük, hogy homogén legyen, majd egy forró palacsintasütőben vagy serpenyőben elkezdjük kisütni a palacsintákat. Fontos, hogy a serpenyő jól fel legyen hevítve, és az első palacsinta előtt egy kevés olajjal kikenjük. A második oldaluk gyorsabban sül, így figyeljünk rájuk.

Töltelék:

A hagymát nagyon apróra vágjuk és némi zsiradékon, egy kis sóval megdinszteljük. Amikor már üveges, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Ezután kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük, és készre főzzük a pörköltet.

Amikor a hús megpuhult, a tejfölben elkeverjük a keményítőt, és adunk hozzá egy keveset a pörkölt szaftjából. Ezt a keveréket visszaöntjük a húsra, alaposan elkeverjük, hogy sűrű, töltelékhez alkalmas állagú legyen. Végül belekeverjük a kukoricát, és félretesszük hűlni.

Egy palacsintát kiterítünk, közepére teszünk egy púpos evőkanálnyi tölteléket. A két oldalát ráhajtjuk, majd alulról kezdve szorosan feltekerjük, mint egy rétest vagy bejglit. A megtöltött palacsintákat sorban előkészítjük a panírozáshoz.

A panírozás során először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket, ügyelve, hogy ne nyíljanak szét. Ha a palacsinta jól hűlt és nem túl vékony, szépen egyben marad töltés közben.

Forró olajban sütjük ki, mindig a hajtással lefelé kezdve. Amikor a bunda aranybarnára sült, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla. Frissen, tartármártással tálaljuk.

Ez a ropogós töltött palacsinta tökéletes vendégváró fogás, ami biztosan nagy sikert arat. A mártásba mártogatva vagy villával összevágva is fantasztikus élmény!