Mákos-fehér csokis keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 130 g vaj (puha)
  • 1 tojás
  • 80 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 narancs lereszelt héja (vagy lehet citrom is)
  • csipet só
  • 200 g finomliszt
  • 125 g darált mák

Töltelék:

  • savanykás lekvár (nálunk málna)

Továbbá:

  • 100 g fehér csokoládé

Elkészítése:

A puha vajat alaposan kihabosítjuk a kétféle cukorral (robotgéppel), majd hozzáadjuk a tojást és azzal is jól elkeverjük.

A vajas keverékhez hozzáadjuk a száraz alapanyagokat: liszt, mák és a só, majd ezekkel is jól összedolgozzuk. Végül belereszeljük a masszába a narancs héjaát is és újra összekeverjük.

Sima csővel ellátott vastagabb vagy dupla habzsákba szedjük a masszát (mert kicsit keményebb) és sütőpapírral bélet tepsire kicsi, nagyjából egyforma halmokat nyomunk a masszából (én azt hittem sütés közben jobban fog terülni a massza, azért lett némelyik kicsit magasabb, mint szerettem volna).

180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt megsütjük a kicsi kekszeket.

Mikor kihűltek a kekszek, akkor lekvárral összeragasztjuk őket.

A csokit gőz felett felolvasztjuk, majd a kekszek egyik felét belemártjuk. Ezután sütőpapírra tesszük dermedni.

Fém dobozba téve sokáig eláll.