Grízes-meggyes desszert

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

Meggyes-grízes alap:

  • 2 üveg meggybefőtt
  • 15 evőkanál cukor
  • 18 evőkanál búzadara

Krém:

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 liter tej
  • 6 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
  • 250 g vaj

Tetejére:

  • 350 ml habtejszín

Fehér csokoládés ganache:

  • 150 g fehér csokoládé
  • 70 ml tejszín

Elkészítése:

Meggyes alap:

A meggyet leszűrjük és a levét felfogjuk. Megmérjük és ha szükséges, akkor kiegészítjük annyi vízzel, hogy 1 liternyi legyen.

Egy nagyobb egénybe belemérjük a búzadarát, cukrot és felöntjük a meggylével, majd jól elkeverjük. Hozzáadjuk a meggyet is, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.

Egy 20*30 cm-es, magas falú tepsit vagy állítható sütemény keretet vízzel kikenünk és még forrón beleöntjük a meggyes-búzadarás alapot. Elegyengetjük és félretesszük, amíg elkészítjük a krémet.

Krém:

A pudingporokat és a cukrot kevés tejben csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi tejjel és sűrűre főzzük. Folpackkal letakarjuk, majd langyosra hűtjük.

Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és jól kihabosítjuk a krémet.

A kész krémet egyenletesen rákenjük a meggyes alapra és hideg helyre vagy hűtőbe tesszük, amíg az egész ki nem hűl (nálunk egy éjszakán át a hűtőben volt).

Összeállítás:

Miután kihűlt a meggyes alap és a krém is, akkor először a csoki ganache-t készítjük el. A csokit egy edénybe tördeljük és felöntjük a tejszínnel. 30 másodpercre betesszük a mikróba, majd az idő letelte után átkeverjük. Ha szükséges, akkor ezt a folyamatot megismételjük újra. Keverjük addig, amíg a csoki el nem olvad teljesen.

Amíg a ganache hűl, addig felverjük a tejszínt és rásimítjuk egyenletesen a krémre. A tejszínre ráöntjük az éppen csak langyos ganache-t és elterítjük óvatosan. Hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, amíg a ganache megköt (ne ijedjünk meg, nem fog csoki szilárdságúra kötni!).

Szeletekre vágva tálaljuk. Mivel magas desszert, ezért eléggé instabil lesz, ha vékony szeletekre vágjuk!