Sárgabarackos-mákos süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A barackos réteghez:

  • 750 g sárgabarack
  • 2 ek búzadara
  • 1 kk vaj

A mákos tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 16 dkg liszt
  • 6 g sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 60 ml tej
  • 10 dkg darált mák

Tetejére:

  • 1 púpos evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 ek víz
  • 50 g szeletelt mandula
  • 1 kk vaj

 

Elkészítése:

A barackokat megmossuk, kimagozzuk, majd negyedeljük. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, az egészet kivajazzuk, és a barackdarabokat héjukkal lefelé helyezzük bele. Meghintjük grízzel, hogy felszívja a gyümölcs levét sütés közben.

A porcukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverjük. A lisztet és a sütőport átszitáljuk, majd a tejjel felváltva a habos masszához adjuk. Közben folyamatosan keverjük, hogy egynemű tésztát kapjunk. Végül beleforgatjuk a cukorral elkevert darált mákot. A tésztát ráöntjük a barackokra, és egyenletesen elsimítjuk.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Amíg sül, egy kis teflon serpenyőben vajon megpirítjuk a mandulát. Ügyeljünk rá, hogy csak enyhén piruljon, ne legyen túl sötét.

A sütés után hagyjuk a süteményt 3-4 percig hűlni a formában, majd vágjuk körbe a szélét. Helyezzünk egy rácsot a tetejére, és óvatosan fordítsuk meg a süteményt. Ezután húzzuk le róla a sütőpapírt.

A sárgabaracklekvárt egy kevés vízzel forrósítsuk fel, majd ezzel kenjük meg a sütemény tetején lévő barackokat. Azonnal szórjuk rá a pirított mandulát, hogy szépen rátapadjon. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.