Olajos mini kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 600 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 100 ml olaj
  • 200 g tejföl
  • 200 ml tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb 5 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy edénybe vagy a dagasztógép üstjébe mérjük és elkeverjük benne a sót. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, sütőport és az élesztős tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát (kézzel vagy géppel).

Amikor már majdnem kész a tészta, akkor hozzáadjuk az olajat is és kb 10-15 percig dagasztjuk. A kész tésztát rögtön 4 részre osztjuk. A részeket egyenként kör alakú, vékony lappá nyújtjuk, majd 4 egyenlő részre vágjuk. A részeket egyenként annyi háromszögre vágjuk, amekkora kifliket szeretnénk készíteni. Mi 4 részre vágtuk a negyedeket. Így egy körlapból lett 16 darab kicsike kiflink.

A háromszögeket a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük, majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.

Felvert tojással lekenjük és szezámmaggal megszórjuk. 190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

A maradék tésztát ugyanígy formázzuk és sütjük meg.