Igazi klasszikus: Mese almás

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 3 kg alma (héjastul, magházastul számolva)
  • cukor
  • fahéj

Elkészítése:

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Fahéjjal és cukorral ízesítjük ízlés szerint, majd félretesszük, hogy összeérjenek az ízek. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. A tésztát könnyedén lehet kezelni tojás nélkül is, tökéletesen működik.

Az egyik tésztagombócot lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd egy vajjal vagy margarinnal kikent, 30×39 cm-es tepsibe helyezzük. Az előkészített almát rásimítjuk a tésztára, ügyelve, hogy egyenletes réteg legyen. A másik tésztalapot kinyújtjuk, és az almás tölteléket befedjük vele.

A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Kedvünk szerint villával mintákat is húzhatunk a tetejére. Az előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét, majd szeletelve kínáljuk. Ez a sütemény nemcsak finom, hanem igazán látványos is.