Fatörzs rolád

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • 5 púpos evőkanál liszt
  • 1 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

Csoki krém:

  • 25 dkg étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 23 dkg vaj

Elkészítése:

A piskóta elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral alaposan kihabosítjuk, hogy könnyű, levegős masszát kapjunk. Ezután spatulával apránként hozzákeverjük az átszitált kakaós lisztet, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot. A masszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A még meleg piskótát feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni, hogy később könnyen formázható legyen.

Csokikrém elkészítése

A tojásokat a cukorral egy lábasban folyamatosan kevergetve melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad és kellemesen meleg nem lesz. Fontos, hogy keverés nélkül ne hagyjuk, különben rántotta lesz belőle. A meleg tojásos cukrot habverővel addig habosítjuk, amíg ki nem hűl.

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd elkeverjük benne a kakaóport. A kihűlt tojásos habhoz apránként hozzáadjuk az apróra vágott vajat, folyamatos keverés mellett, hogy egységes legyen a krém. Végül hozzákeverjük a meleg kakaós csokoládét, amely a vajdarabkákat is szépen elkeveri.

Összeállítás

A kihűlt piskótát kitekerjük, és a csokoládékrém 80-85%-át egyenletesen elkenjük rajta. A piskótát szorosan feltekerjük, mint egy hagyományos piskótatekercset. A tekercs egyik harmadát srégen levágjuk, és a hosszabb darab oldalához illesztjük, hogy fatörzs formát kapjunk. A maradék csokoládékrémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, majd villával mintát húzunk rá, hogy a fa kérgére emlékeztessen. Kakaóporral és porcukorral megszórjuk.

Díszítésként marcipánból formázott gombákkal, fagyönggyel vagy más ünnepi elemekkel tehetjük még látványosabbá.