Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg puha margarin
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • reszelt citromhéj

Töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojásfehérje
  • mazsola (már annak, aki szereti)

Tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • baracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban, majd letakarva 30-60 percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre vert habját.

Egy kb. 25×35 cm-es tepsit kivajazunk, és a hűtőből kivett tésztát belenyújtjuk. A tésztát 15 percig elősütjük, majd rákenjük a túrós krémet, és visszatesszük a sütőbe további 30 percre.

Közben a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és a sütemény tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük a sütőbe még 15 percre. Amikor kivesszük, a még meleg rácsok közé baracklekvárt nyomunk, majd hagyjuk teljesen kihűlni, és felszeleteljük.