Expressz croissant

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg langyos tej
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 20 g friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás a lekenéshez

Továbbá:

  • bacon
  • füstölt sajt

Elkészítése:

Először a vajat áthelyezzük a hűtőből a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen. A lisztet egy nagy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejet, a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

Ezután hozzáadjuk az olajat, a tojásokat és a sót, majd alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Ha gyors kelesztőnk van, gyorsan a duplájára kel; ha nincs, akkor kb. 40-45 percet hagyjuk kelni, amíg a térfogata megnő.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és minden darabot gömbölyítünk. Letakarva pihentetjük 20 percig. Ezután minden cipót egyenként kilapítunk. Az első cipóra ráreszeljük a vaj egyhetedét, majd ráhelyezzük a következő kilapított cipót, újra vajat reszelünk rá. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az utolsó cipó kivételével minden rétegre kerül vaj. Az utolsó réteg vaj nélkül marad.

A tésztát kicsit összenyomjuk, majd ismét 10 percig pihentetjük. Ezután enyhén lisztezett felületen kb. fél méteres kör alakúra nyújtjuk, majd 12-16 cikkre vágjuk. A cikkek hosszabbik végére helyezünk egy darabka sajtot (amit akár baconbe is tekerhetünk), majd feltekerjük a kifliket. Egyes kiflikbe csak sajt kerülhet, másokba simán csak tészta vagy hosszában elhelyezett bacon.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távol, mivel még nőni fognak. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha reggel szeretnénk frissen sütni, helyezzük őket egy tálcára egymástól távol, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe. Reggel, sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy legyen idejük kissé átmelegedni a sütés előtt.