Lenmagos sajtos rúd

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg lenmagőrlemény
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 25 dkg zsír vagy margarin (jelenleg az utóbbi)
  • 2 csapott teáskanál só
  • 3 db tojássárgája
  • 2 kis poharas tejföl (280 gr)

Tetejére:

  • 1 db tojásfehérje
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • lenmag

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a magőrleményt. Belegyúrjuk a három tojássárgáját és a két pohár tejfölt. Ha a tészta túl ragacsos, egy kevés lisztet adunk hozzá. A masszát sima, rugalmas tésztává gyúrjuk – dolgozhatunk kézzel vagy robotgéppel is.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk. A szép, egyenletes forma érdekében levágjuk a széleket, hogy egy téglalap alakot kapjunk. A levágott részeket összegyúrjuk, és ugyanígy feldolgozzuk.

A tészta tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd reszelt sajttal és lenmaggal megszórjuk. Éles késsel vagy derelyevágóval a kívánt nagyságú rudakra szeleteljük – ügyelve, hogy ne legyenek túl vékonyak.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd egymásra halmozva kínáljuk. Bezacskózva megőrzi frissességét!