Sült túrótorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • pici só
  • vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Túró töltelék:

  • 1/2 kg túró
  • 3 egész tojás
  • 16 dkg cukor
  • 34 gr keményítő
  • 1,6 dl habtejszín
  • citromhéj
  • vaníliás cukor

Elkészítése:

Először begyúrjuk a linzer tésztát. A lisztet egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, sót és a vaníliás cukrot. Nem gyúrjuk sokáig, csak amíg összeáll. A tésztát ezután hűtőbe tesszük egy jó fél órára.

A pihentetés után lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és egy 22 cm-es karikát vágunk ki belőle, a formát ráhelyezve és körbevágva. A forma alját sütőpapírral borítjuk, majd beletesszük a tésztát, és villával jól megszurkáljuk. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és a tésztát majdnem készre sütjük, hogy szép színt kapjon.

A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és linzer kiszúrókkal kiszaggatjuk. A kiszúrt tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ami majd a túrótorta után sülhet.

Miután a torta alapja elkészült, kivesszük a sütőből, és elkészítjük a krémet. A túrót áttörjük egy szitán, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a tojásokat, és jól elkeverjük. Ezután belekeverjük a keményítőt, a tejszínt és a citromhéjat. A túrós tölteléket az elősütött tésztára töltjük, majd visszatesszük a sütőbe, és a hőt 160 fokra mérsékeljük. A tortát nagyjából 90 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így vágható szép szeletekre. A torta remekül illik rumos szilva- vagy sárgabarack lekvárhoz, de savanykás gyümölcsökkel is jól harmonizál.

A torta után a sütőt visszavesszük 190 fokra, és betesszük a tepsinyi linzert. Szép barnára sütjük őket, majd ha kihűltek, sárgabarack lekvárral összetapasztjuk a darabokat.