Krumplifőzelék rántás nélkül

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • Kb. 1 – 1 és 1/2 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • bors
  • pirospaprika
  • tejföl

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, két babérlevél kíséretében. Amikor a krumpli puhára főtt – vagy inkább az absztrakt formáit felvette –, egy másik edényben kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, addig, míg teljesen összeesik. A végén hozzáadunk egy teáskanálnyi pirospaprikát, és elkeverjük.

A főtt krumpliból kivesszük a babérleveleket, majd a dinsztelt hagymát és nagyjából a főtt burgonya felét a főzőlével együtt egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt (nagyjából egy nagy doboz felét), és botmixerrel krémesre pürésítjük. Az így kapott sűrű alapot folyamatosan kevergetve visszaöntjük a lábasba, ezzel szépen besűrítjük a főzeléket.

Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Én többnyire habarni szoktam a főzelékeket, mert nem igazán kedvelem a rántást – de ha valamelyik étel igazán megkívánja, hát megteszem.

Sztori:

Most először próbáltam önmagával sűríteni a főzeléket, és el kell mondjam, életem legjobb krumplifőzelékét sikerült így összehoznom! Igen, krumplifőzeléket. Talán nem tűnik nagy dolognak, de sokan csak most tanulják a konyhai alapokat, és nekik is nagy segítség lehet ez a recept. Én is időnként visszatérek az egyszerű ételekhez, mert változatosságra mindig szükség van. Na meg főzeléket is kell néha enni, ahogy azt egy „jó gyerekhez” illik!