Palócgulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg vágott zöldbab
  • 1 kg kockázott sertéscomb
  • 1 kg kockázott krumpli
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • bors
  • 2-3 nagyobb fej vöröshagyma
  • citromlé

Elkészítése:

Az elkészítés úgy kezdődik, mint egy pörkölt. A felaprított hagymát kevés zsiradékon egy fazékban megpároljuk, megsózzuk, és üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, egy kevés borsot, jó adag őrölt köményt, majd rádobjuk a húst. Felöntjük kevés vízzel, és addig főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen megpuhul.

Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot, amit szintén sózunk. Amikor a zöldbab már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a krumplit is. Miután a krumpli is megpuhult, elkészítjük a habarást: a tejfölben elkeverjük a lisztet csomómentesen, majd a levesből egy kevés levet merünk hozzá, és alaposan elkeverjük. Ezt a habarást folyamatos keverés mellett öntjük a levesbe, majd hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és a leves kissé besűrűsödjön. Közben még ízlés szerint sózhatjuk, köményezhetjük.

Amikor felforrt, elzárjuk a tűzhelyet, és végül citromlevet keverünk bele ízlés szerint. Ha nincs friss citrom, a flakonos citromlé is megteszi, de akár tálaláskor is hozzáadhatja mindenki a saját adagjához.

Jó tanácsok:

  1. Kerüld el a csomósodást: A tejfölös-lisztes habarást mindig alaposan keverjük el a levesben, hogy elkerüljük a csomósodást.
  2. Használj citromlevet: A citromlé frissességet ad a levesnek, de ízlés szerint mindenki a saját adagjába is tehet tálaláskor.