Sütőzacskóban sült kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 csésze finomliszt
  • 1 csésze rétesliszt
  • 1 csésze víz
  • tej

Elkészítése:

Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A dagasztáshoz az összes hozzávalót a robotgép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztát letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

Ezután jól átgyúrjuk, megformázzuk a kenyeret, a tetejét bevagdossuk, majd vizes kézzel átsimítjuk. A formázott kenyeret sütőzacskóba helyezzük, a zacskó száját bekötjük, és több helyen megszurkáljuk. Kicsit még hagyjuk pihenni, majd a gázsütőt 5-6. fokozatra előmelegítve 30-40 perc alatt készre sütjük a kenyeret.

Miután megsült, hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Jó tanácsok:

  1. Pihentetés: A sütőzacskóban történő sütés előtt érdemes még egy rövid pihenőt adni a kenyérnek, hogy még jobban megemelkedjen.
  2. Sütőzacskó szurkálása: A sütőzacskót mindig szurkáljuk meg, hogy a gőz el tudjon távozni, így a kenyér szépen megsül anélkül, hogy túlpuhulna.
  3. Kihűlés: Fontos, hogy a kenyeret hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt, így megőrzi a belseje a puha állagát