Sajtkrémes tornyok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás

A tetejére:

  • reszelt sajt

A krémhez:

  • 10 dkg margarin
  • 5 maci sajt
  • 2 ek tejföl
  • pici só

Elkészítése:

Tészta készítése:

A lisztet a zsírral, margarinnal, tejföllel, sóval és az élesztővel összegyúrjuk, amíg könnyen nyújtható tésztát kapunk. Az élesztőt nem szükséges felfuttatni, így egyszerűbb az elkészítés. A tésztát kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második darab közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk, hogy lyukas legyen.

A teli lapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással, majd ráhelyezünk egy-egy lyukas lapot. Az oldalakat finoman eligazítjuk, és a tetejét is lekenjük tojással, hogy szép fényes legyen.

Az előmelegített sütőben (170-175 fokon) világos színűre sütjük, amíg szépen megemelkednek és aranyszínűek nem lesznek. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.

Krém elkészítése:

A margarint a maci sajtokkal, egy kevés sóval és 2 evőkanál tejföllel alaposan összedolgozzuk, amíg sima krémet kapunk. Ezzel a krémmel megtöltjük a kihűlt, megemelkedett kis pogácsákat.

Tálalás:

A tetejükre reszelt sajtot szórunk, hogy még finomabbak és látványosabbak legyenek.

Sztori:

Nemrég több helyen láttam, hogy hasonló kis tölteni való fánkocskákat készítenek, így úgy döntöttem, én is kipróbálom. Egy kicsit a habrolóra emlékeztet, de kevésbé tömény, mivel nem leveles tészta, bár az állaga kicsit hasonló. A sajt imádatom miatt pedig ez a recept tökéletes megoldás volt a sajt iránti vágyam kielégítésére! Nagyon egyszerű, és a végeredmény finom és laktató.

Tipp:

Ha még gazdagabb ízt szeretnél, a tetejére szórhatsz egy kevés reszelt parmezánt is, hogy extra sajtos legyen!