Rakott hústorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 nagy pulykamell
  • 2 cs bacon
  • esetleg 20 dkg sonka, vékonyra szeletelve
  • 40 dkg trappista sajt, szeletelve/reszelve
  • kb. 2 d főzőtejszín
  • fűszerek ízlés szerint (pl. fűszersó)
  • bors
  • kevés vaj
  • petrezselyem

Elkészítése:

Egy kerek jénait kivajazunk, hogy a hús ne ragadjon le sütés közben. A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, majd kiklopfoljuk, hogy még puhább legyen. Ha szeretnénk, kicsit megpiríthatjuk a szeleteket egy serpenyőben, hogy több ízt adjunk hozzá, majd a jénai alját kibéleljük egy réteg hússal. Ízlés szerint fűszerezzük, én fűszersót használtam, de használhatunk más kedvenc fűszereket is.

A húsra rétegezzük a sonkát, a bacont és a sajtszeleteket. Ezután ismét jöhet egy réteg pulykamell, amit szintén fűszerezünk. Így folytatjuk a rétegezést, amíg a tál meg nem telik, minden réteg közé kerül hús, sonka, bacon és sajt.

A főzőtejszínt elkeverjük egy kis reszelt sajttal, majd ezzel a keverékkel leöntjük a rétegezett alapot. Óvatosan megemeljük a rétegeket, hogy a tejszín egyenletesen eloszoljon a tálban. A tetejére bőségesen reszelt sajtot szórunk, hogy szép aranybarnára süljön majd.

Sütés

A jénait egy tepsibe tesszük, mert a tejszín és a zsiradék sütés közben kifolyhat. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Ha túl sok zsír sül ki, azt óvatosan leönthetjük.

Tálalás

Miután megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Amikor kihűlt, a jénaiból könnyedén kiboríthatjuk, és egyben marad a „torta”. Petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk, és szépen szeletelhetjük. Ha a bacon-nel béleljük ki a formát, még szebb lesz a külseje, de a petrezselyemmel megszórva is nagyszerű látványt nyújt.

Ez az egyszerű, de laktató étel remek választás akár hétvégi családi ebédre is!