Vermouthos spárgakrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld levesspárga
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 pohárnyi száraz vermouth
  • zöldségleves (ezúttal 1 db leveskockát használtam)
  • fehérbors
  • 3 evőkanálnyi vaj
  • kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 30 dkg gomba
  • minimális szétzúzott fokhagyma
  • őröltbors
  • 2 evőkanálnyi szárított zöldség (esetünkben Natúr vega-mix ételízesítő, ami csak szárított zöldségeket tartalmaz)
  • 1 evőkanálnyi liszt
  • 1 tojás

Elkészítése:

Megtisztítom a spárgák alsó részét egy hámozóval a fás részektől. Azután a fejeket letöröm és félreteszem, az alsó részeket pedig kisebb darabokra vágom.

A hagymát csak úgy tessék-lássék felkockázom (mivel úgyis turmixolás áldozata lesz), 1 evőkanál vajon kevés sóval párolom. Amikor üvegessé válik, megszórom fehér borssal, átkavarom, majd öntök rá egy pohár vermouthot. Ezt követően beleteszem az apróra vágott spárgarészeket, felöntöm a zöldséglével (ez húslé is lehet, de nálunk Viola miatt nem az), megsózom és lassú tűzön forralom.

Közben a gombákat cikkekre vágom. Egy evőkanál vaj és kevés olívaolaj keverékén pirosra sütöm, a végén minimális zúzott fokhagymát teszek rá, tekerek borsot, picit sózom, és félreteszem a spárgafejek mellé.

A főzőtejszínt és a keményítőt összekeverem.

Ez alatt az idő alatt a levesben puhára főnek a spárgadarabok, így egy botmixerrel zöldszínű egyveleget gyártok belőle..
Visszateszem a tűzre, belerakom a párolt gombát és a spárgafejeket.

Hogy ne vesszenek kárba az ott keletkezett ízek, a serpenyőt, amiben a gombát megpirítottam, kiöblítem egy kis levessel, és ezt a finom fűszeres lét is beleöntöm a fazékba.

Elkészítem a zöldséggaluskát. Egy müzlis tálkába beleteszem a vajat, a szárított zöldségeket, a tojást, a lisztet és egy egészen picike sót. Rögtön beleszaggatom a levesbe egy kávéskanállal (vagy késsel, már nem is tudom).

Ekkor egy keveset kimerek a levesből, ráöntöm a keményítős főzőtejszínre és beleöntöm a levesbe. Teszek rá még egy picit vermouth-ot az íze kedvéért.

Egyet rottyan még, és kész is.