Rakott palacsintatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Palacsinta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 50 ml laj
  • 7 dl tej
  • 7 dl szódavíz (kb, lehet többet fog felvenni a tészta)

Diós töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tejszín
  • őrölt fehéj ízlés szerint
  • kevés őrölt szegfűszeg

Túrós töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Lekváros töltelék:

  • 1 üveg sárgabaracklekvár

Kakaós töltelék:

  • cukrozott kakaópor

Tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A palacsinta hozzávalóiból csomómentes tésztát keverünk. Ha szükséges kevés szódával még hígíthatjuk. Felhevített palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. Amikor kisültek, akkor letakarva félretesszük és elkészítjük a töltelékeket.

A dióhoz hozzáadjuk a cukrot, majd felöntjük a tejszínnel és összefőzzük, végül ízesítjük a fehéjjal és szegfűszeggel. Ha kihűlés után nagyon visszakeményedne, nem lenne kenhető állagú, akkor adjunk még hozzá kevés tejszínt.

A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot és a citrom héját, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a tejfölt is és dolgozzuk össze. Ha nagyon kemény lenne a massza, akkor adhatunk még hozzá tejfölt. Ízlés szerint vanília is adható hozzá.

Vegyünk elő egy csatos, 22 cm-es tortaformát (az alját béleljük ki sütőpapírral) vagy állítható tortaformát (állítsuk 22 cm-re-nekünk ekkora volt a palacsintasütőnk) és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha más méretű volt a palacsintasütőnk, akkor ahhoz mérten válasszuk ki a tortaformát.

Jöhet a rétegezés: tegyük bele a formába az első palacsintát és kenjük meg vékonyan a diós töltelékkel, majd tegyünk rá egy másik palacsintát. Ezt a palacsintát kenjük meg vékonyan a túrós töltelékkel és tegyünk rá egy következő palacsintát. Erre a palacsintára szórjunk vékony rétegben kakaóport, majd jöhet egy újabb palacsinta, amire 2-3 teáskanálnyi lekvárt kenünk és újabb palacsintát kenünk rá. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak vagy elég magasnak nem gondoljuk a tortát. Arra figyeljünk, hogy a tetejére palacsinta kerüljön.

Elkészítjük a habot a tetejére: a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá felverjük robotgép segítségével, majd ezután a lekvárt is beledolgozzuk. A torta tetejére tehetünk kis halmokat kanállal vagy be is fedhetjük rusztikusan a habbal.

180 fokos sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük a habot.

Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szépen szelhető a hab a torta tetején. :)