Bolognais és virslis csónak

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tang zhong:

  • 240 ml tej
  • 40 g finomliszt

Tészta:

  • a teljes tang zhong
  • 60 dkg finomliszt
  • 120 ml tej
  • 1 tojás
  • 30 g friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 70 g puha vaj

Feltét:

  • kész bolognai szósz
  • ketchup
  • kevés kukorica
  • 4 darab virsli
  • 10 dkg sajt reszelve

Elkészítése:

A tang zhong elkészítésével kezdünk. A tejben elkeverjük a lisztet csomómentesre, majd sűrűre főzzük, ezután teljesen kihűtjük. Akár ezt előző nap is elkészíthetjük.

Egy edénybe belemérjük a tészta hozzávalóit (az élesztőt elég csak belemorzsolni) a zsiradék kivételével, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már majdnem felvette az összes lisztet, akkor beledolgozzuk a zsiradékot is és kb 10 percig dagasztjuk.

A kész tésztát letakarva duplájára kelesztjük kb 60 perc alatt.

A megkelt tésztát kb 8 egyenlő részre osztjuk és kigömbölyítjük, majd letakarva kelesztjük újabb 5-10 percig. A pihentetett tésztákat egyenként kilapogatjuk kissé ovális alakúra, majd lentről és fentről is behajtjuk középre és a széleit összecsípjük. Kezeinkkel kisodorjuk kifli formára. Én bagett sütőre tettem, de tepsire is lehet sorakoztatni, de egy tepsire 4-nél többet ne tegyünk.

Takarjuk le a megformázott tésztákat és kelesszük újabb 30 percig.

A megkelt kiflikre vágjunk egy recés késsel mély zsebet és kezeinkkel lapogassuk le. Én 4 kiflibe kész bolognai szószt kanalaztam. A maradékba ketcupot kentem, kevés kukoricát szórtam és belehelyeztem 1-1 virslit. Mindegyiket megszórtam reszelt sajttal.

200 fokra melegített sütőben, alsó-felső fütéssel pirosra sütjük a csónakokat.

Mivel elég nagyok lettek a péksütemények, nyugodtan osszuk a tésztát 10 részre, így kisebbek lesznek majd kisülés után.