A gombócokhoz
A szószhoz
Elkészítése:
A darált húst egy tálba tesszük, majd hozzákeverjük az apróra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a köményt és a zsemlemorzsát. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek, majd a masszából tetszőleges nagyságú gombócokat formázunk. Serpenyőben egy kis olajon elő sütjük.
A mártáshoz egy lábosban olívaolajat hevítünk, majd belekeverjük a lisztet, és addig pirítjuk, amíg világosbarnává, zsemleszínűvé nem válik. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított paradicsomot és paprikát, majd felöntjük paradicsomszósszal. Sóval, borssal és ízlés szerinti cukorral fűszerezzük, és 10 perc alatt összefőzzük.
A kész mártásba helyezzük a húsgombócokat, majd a tálat sütőbe tesszük, és 180 fokon 25-30 percig sütjük. Akkor lesz tökéletes, ha a gombócok puhák, a szósz pedig sűrű. Tálalás előtt friss bazsalikommal, petrezselyemmel és reszelt parmezánnal szórjuk meg.