Vegán székelykáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 100 g szójakocka
  • 800 g savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 1 darab paprika (nálam most piros)
  • 1 darab paradicsom
  • 2 evőkanál fűszerpaprika (ebből 1 evőkanálnyi füstölt is lehet)
  • 3 darab babérlevél
  • őrölt köménymag
  • bors
  • olívaolaj
  • tálaláshoz vegán tejföl

Elkészítése:

A szójakockákat felöntjük forró vízzel, lesúlyozzuk és addig benne hagyjuk, amíg teljesen át nem puhul.

Amíg a szója elkészül, addig a vöröshagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy edényben és elkezdjük rajta pirítani a hagymát.

Közben a paprikát és a paradicsomot is apróra vágjuk. Amikor a hagyma már kissé összeesett, akkor hozzákeverjük a paprikát és paradicsomot, majd kb 5-10 percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a megpucolt, zúzott fokhagymát is és jól elkeverjük.

Néhány perc pirítás után rászórjuk a fűszerpaprikát, jól átforgatjuk, majd belekeverjük a leszűrt szóját. 1-2 percig együtt pirítjuk az egészet vigyázva arra, hogy a paprika ne égjen meg.

Közben a káposztát megnézzük, hogy mennyire savanyú. Ha annak találjuk nagyon, akkor mielőtt beletennénk az ételbe mossuk át. Ha ízlésünknek megfelelő, akkor forgassuk bele az alapba és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Tegyük bele a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá őrölt köménymagot is. Forraljuk fel, majd tegyünk rá fedőt és mérsékeljük alatta a lángot, majd az egészet főzzük készre.

Tálaljuk vegán tejföllel és kenyérrel.