Diókrémes sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • egy csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 28 dkg porcukor
  • 8 db tojás
  • 1/2 dl rum( vagy rumaroma)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg darált dió

Csokimáz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejszín (vagy tej)

Elkészítése:

Tészta elkészítése

Első lépésként a tészta hozzávalóit – a lisztet, margarint, sót és tejfölt – egy tálban összedolgozzuk, míg egységes, lágy tésztát nem kapunk. Amikor a tészta összeállt, kettéosztjuk, és két egyforma méretű lapot nyújtunk belőle. Az egyik tésztalapot egy vajjal kikent, lisztezett tepsibe helyezzük.

Töltelék elkészítése

A töltelékhez a tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, ez körülbelül 8-10 percig tart. Ha a tojásos-cukros keverék elérte a megfelelő állagot, hozzáadjuk a rumot vagy rumaromát, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelékben.

Összeállítás

Ezt a tölteléket egyenletesen rákenjük a tepsiben lévő tésztalapra.

Ezután a második tésztalapot is  a töltelékre helyezzük. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon, így elkerülhető a tészta felpúposodása. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és közepes hőfokon sütjük a süteményt, amíg aranybarna nem lesz.

Miután megsült és kihűlt, a tetejét megszórhatjuk porcukorral, de olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, hogy még finomabbá tegyük

Csokimáz

Először az étcsokoládét vízgőz fölött, alacsony hőfokon megolvasztjuk. Amikor már teljesen felolvadt, hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük.  Ezután hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt, és alaposan elkeverjük, hogy szép, fényes, selymes csokimázat kapjunk. Amikor elkészült, a kihűlt sütemény tetejére öntjük, majd egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk. Hagyjuk, hogy megdermedjen a máz, és már tálalhatjuk is!

Sztori

Ezt a diós sütemény receptet a nagymamámtól tanultam, és gyerekkorom óta minden karácsonykor elkészítjük. Emlékszem, ahogy gyerekként figyeltem őt a konyhában, miközben a tésztát gyúrta és a diókrémet óvatosan keverte. A sütemény illata mindig betöltötte a házat, és alig vártuk, hogy az első szeletet megkóstolhassuk. A nagyi mindig azt mondta, hogy a rumtól lesz igazán különleges a töltelék, de ha gyerekek is ettek belőle, rumaromával készítette. Azóta is ez az egyik kedvenc receptem, és minden egyes alkalommal, amikor elkészítem, eszembe jutnak azok a régi, boldog ünnepi pillanatok.