Fekete házi tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
5 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 200 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 tasak tintahal tinta (4 g)
  • csipet só
  • pár csepp olaj

Elkészítése:

A lisztet egy púpos halomba szórjuk, majd öklünket belenyomva mélyedést hagyunk benne. Beleütjük a tojásokat, rányomjuk a tintahal tintát, egy csipet sóval megszórjuk és villával vagy ujjainkkal óvatosan összekeverjük.

Miközben keverjük, apránként az oldalából mindig hozzálökünk egy kis adag lisztet. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a liszt körülötte és elkezdjük gyúrni.

Legalább 5-7 percen át gyúrjuk a tésztát, egészen addig, amíg fényes, rugalmas, puha tésztát nem kapunk. Ha ragacsos marad, egy kis lisztet, ha nem elég rugalmas, akkor pedig pár csepp vizet adjunk hozzá.

Amikor a tésztánk eléri a megfelelő állagot, gombóccá gyúrjuk, vékonyan belemasszírozzuk az olívaolajat, majd lefóliázva fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.

A pihentetett tésztát kettévágjuk és tésztanyújtóval vagy sodrófával olyan vékonyra nyújtjuk, hogy a fény átlátható legyen rajta, de ne szakadjon.

Formára vágjuk és sós, lobogó vízben, fedő nélkül 5-7 perc alatt al dente főzzük. Leszűrjük, kb 3 evőkanálnyi főzővizet alatta hagyunk és átforgatjuk benne vagy szósszal keverjük el.