Mogyoróvajas és levendulás keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Mogyoróvajas kekszhez:

  • 130 g natúr mogyoróvaj
  • 18 g 1:4 édesítő
  • 3-4 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 84 g teljes kiőrlésű liszt
  • 36 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Levendulás kekszhez:

  • 105 g teljes kiőrlésű liszt
  • 45 g finomliszt
  • 100 g hideg vaj
  • 18 g 1:4 édesítő
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 púpozott teáskanál szárított levendulavirág

Elkészítése:

A mogyoróvajat, az édesítőt, a tejet és a vaníliakivonatot krémesre keverjük. Adjuk hozzá az átszitált liszteket és a sütőport.

Gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle kisebb, diónyi gombócokat. Tegyük sütőpapíros tepsire egymástól 4-5 cm távolságra és egy villa segítségével nyomkodjuk a gombócokat keksz alakúra (lapítsuk le).

175°-ra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.

A levendulás keksz hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Tipp:

Mindkét tésztából kb 15-20 darab keksz jön ki. Ha nagy a család duplázhatjátok is a mennyiségeket.