Fahéjas-mézes fagyi

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 rúd fahéj
  • 10 db szegfűszeg
  • 3 dl zsíros tej
  • 3 dl tejszín (30 %)
  • 6 tojássárgája
  • 10 dkg méz

Elkészítése:

A fahéj ruddakat apróbb darabokra tördeljük és a szegfűszeggel együtt egy száraz serpenyőben kb 3 percig pirítjuk, majd mozsárban/kávédarálóban vagy aprítógépben porrá őröljük.

A tojássárgákat felverjük (fehéredjen ki és kissé nőjön meg a térfogata), majd keverjük össze a mézzel.

A tejet és a tejszínt forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről és folyamatos keverés közben beledolgozzuk a mézes-tojásos keveréket is, végül a fűszereket.

Visszatesszük a tűzre és alacsony lángon kb 10 percig főzzük vagy amíg kissé be nem sűrűsödik. Ezután a keveréket átszűrjük, kihűtjük, majd néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap fagyigépben 20-30 perc alatt krémes fagylaltot kevertetünk belőle. Átkanalazzuk a kész fagyit egy műanyag fedeles edénybe és betesszük a fagyasztóba.