Borzas Kata, a retro csokis túrós-sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1cs vaníliás cukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk rum vagy rumaroma
  • 25 dkg margarin

Töltelék:

  • 1 kg túró
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 ek finomliszt
  • 1 citrom héja
  • 3 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje

Elkészítése:

Egy keverőtálba beleöntjük az átszitált lisztet, kristálycukrot, sütőport, vaníliás cukrot, kakaóport, tojássárgákat, rum vagy rumaromát és margarint.

Minden belerakott alapanyagot jól összedolgozunk, amíg a tészta összeáll, majd félretesszük.

Elkezdjük összeállítani a tölteléket. A tojásfehérjéket elkezdjük magas fokozaton robotgéppel, néhány perc alatt kemény habbá verni. Ha elkészültünk a habbal, akkor ezt is félretesszük.

Egy nagyobb tálba tesszük a túrót, kristálycukrot, lisztet, citrom reszelt héját, tojássárgákat és jól összedolgozzuk, áttörjük az egészet. Miután jól összedolgoztuk a túrós tölteléket, hozzáforgatjuk habot és nagy, széles mozdulatok segítségével beledolgozzuk.

Egy 40*30 cm-es, magasabb oldalfalú tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikonlappal. Az elkészített tésztát elfelezzük. Az egyiket egy nagylyukú reszelőn elkezdjük a tepsi aljára lereszelni, majd az aljában elegyengetni. Ha a tészta kissé már meglágyult volna, nehezen lehetne reszelni, mert nagy melegben dolgozunk, akkor érdemes kis időre hűtőbe rakni, hogy a margarin kicsit visszadermedjen.

A lereszelt tésztára halmozzuk a túrós tölteléket és szépen elegyengetjük rajta. A tészta másik felét ráreszeljük a túrós töltelékre és azt is elegyengetjük.

Miután ezzel is megvagyunk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd ha az felmelegedett, rakjuk be a tepsit és süssük készre ezt a finom süteményt kb 40 perc alatt.