Túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojássárgája

Töltelék:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 75 dkg tehéntúró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tésztához lisztet a cukorral, sóval, élesztővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a puha vajat. Végül a tejjel jól összegyúrjuk az egészet. Jó nyújtható tésztát kell kapnunk.

A tésztát elfelezzük. Az egy felét egy 22*33 cm-es tepsi méretére nyújtjuk. A tepsibe sütőpaprírt teszünk és beleterítjük a kinyújtott lapot.

Elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjéket a cukrokkal keményre felverjük.

A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, búzadarát, a citrom reszelt héját és a mazsolát is. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.

A tepsiben várakozó lapon egyenletesen elsimítjuk a túrós tölteléket, majd kinyújtjuk a másik lapot is és befedjük vele. Villával több helyen, a tepsi aljáig jól megszurkáljuk az egészet. Felvert tojással lekenjük a tetejét és 1 órát hagyjuk kelni.

Miután megkelt a tészta, 180 fokra melegített sütőben kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, akkor szeleteljük és kínáljuk.