Olajos kifli édesen, sósan

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A bögre 2,5 dl-es.

  • 2 bögre finomliszt
  • 1,5 bögre rétesliszt
  • 0,5 bögre étolaj (1 dl)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl tej
  • 2 teáskanál só
  • 5 dkg vaj a kenéshez

A sós változathoz:

  • ízlés szerint durva szemű só
  • ízlés szerint köménymag
  • ízlés szerint szezámmag
  • ízlés szerint reszelt sajt
  • 5 dkg vaj

Édes változatban a cikkek kenéséhez, a szóráshoz:

  • 2 ek olvasztott vaj
  • 4 ek cukorral elkevert kakaópor

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Tészta:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Közben a liszteket összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrunk, amit kb 10 percig dagasztunk.

Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

Formázás:

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként 2-3 mm vastagra, kör alakúra nyújtjuk.

A sós változatnál olvasztott vajjal lekenjük és 8 cikkre vágjuk. A cikkeket a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük és meghajlítjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással megkenjük és megszórjuk sóval/szezámmaggal/köménymaggal/sajttal vagy amivel szeretnénk.

Az édes változatnál a vajjal való kenés után cukrozott kakaóporral szórjuk meg a tésztát és 8 cikkre vágjuk a tésztát. Feltekerjük és tepsibe tesszük. Tetejüket felvert tojással lekenjük.

Sütés:

180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb 15 perc alatt aranyszínűre sütjük a kifliket.