Réteges sajtos stangli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Meleg helyen, letakarva, 40 percig kelni hagyjuk.

Hajtogatás:

Lisztezett felületen egy cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a sajttal. Ezután a tészta egyharmadát behajtjuk a kétharmadáig, majd a kimaradt egyharmadot is behajtjuk. Ezután hajtsuk félbe az egész tésztát, majd nyújtsuk két cm vastagra.

A tetejét kenjük meg a tojással, majd szórjuk meg a maradék sajttal.

Formázás és sütés:

Vágjuk ízlés szerinti nagyságú rudakra, rakjuk sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent sütőlemezekre, majd 190 C° előmelegített sütőben, kb 20-24 perc alatt süssük készre.