Bodza ital

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • Legalább 12 bodzaernyő (ha picit több, az sem baj, annál intenzívebb)
  • 60 dkg cukor
  • 2-3 csapott ek. citromsav
  • Lucullus befőzési tartósítószer keverék( ez elhagyható ill. helyettesíthető)
  • kb. 4 l víz (ez attól függ mennyi vizet szorít ki a citrom és a bodza)
  • 5 citrom

Elkészítése:

1 liter vízben szirupot főzünk a cukorból, a bodza tányérokat átnézzük, nincs-e rajtuk bogár. Kicsit átöblítjük.

Beletesszük az üvegbe a bodzát, az egyik citrom kifacsart levét és a citromsavat. A maradék citromot jól megmossuk, lekarikázzuk és azt is az üvegbe tesszük. Ha kihűlt a szirup a bodzára öntjük és a maradék hideg vízzel feltöltjük.

Lefedjük és hűvös helyen tatjuk 5 napig. Naponta átkeverjük! Az 5. napon leszűrjük üvegekbe, vagy dobozokban lefagyasztjuk.

A bodza virág és citrom, külön vagy együtt is lefagyasztható, hogy felhasználhassuk teákba, vagy süteményekbe. A bodza ital, vízzel vagy szódával hígítható szükség esetén.