Indonéz ananászos sütemény (nastar)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Ananászlekvár:

  • 1 kg ananász
  • 70 g cukor
  • 0,5 teáskanál vanília kivonat
  • kevés sárga ételfesték

Tészta:

  • 100 g vaj
  • 25 g margarin
  • 75 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk tejpor
  • 210 g finomliszt

Tetejére:

  • 2 tojássárgája
  • 0,5 teáskanál olaj

Elkészítése:

Ananászlekvár:

Az ananászt hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és negyedeljük. Középről a fás részt vágjuk ki és a húsát vágjuk apró darabokra vagy botmixerrel pürésítsük (esetleg reszelőn reszeljük le).

Tegyük egy kisebb edénybe és kezdjük el főzni. Kb 15 perc után adjuk hozzá a cukrot, majd főzzük tovább.

További 45 perc főzés után adjuk hozzá a vaníliát és az ételfestéket, majd főzzük még 30 percig. Ekkor már kb lávaszerűen kell lefolynia a fakanálról. A kész lekvárból formáljunk folyókat és tegyük félre, ezeket fogjuk beletölteni a tésztába.

Ha nem szeretnénk vacakolni a lekvár elkészítésével, akkor használjunk boltit.

Tészta:

A puha vajat, margarint és a porcukrot jól habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és keverjük jól bele. Ezután adjuk hozzá a tejport és a lisztet is és dolgozzuk össze a tésztát, amíg egynemű nem lesz.

Összeállítás, sütés:

A kész tésztát kb 13-15 grammos adagokra osztjuk. Mindegyik tésztát kilapítjuk és a közepébe egy adag lekvárt teszünk (töltés közben a tésztát és a lekvárt takarjuk le, hogy ne száradjon ki). A tészta széleit összecsípjük, alaposan összezárjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár, majd gömbölyűvé formázzuk.

A megformázott süteményeket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd 150 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel sütjük 10 percig.

Közben elkeverjük a tojássárgákat az olajjal. Kivesszük a sütőből a sütiket, lekenjük a tetejüket a tojássárgás keverékkel kétszer és visszatoljuk a sütőbe még 30 percre.