Szalagos fánk rétesliszttel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt
  • csipet só
  • 2 ek porcukor
  • 3 cl rum
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 4 dkg vaj

Sütéshez:

  • olaj

Elkészítése:

2 dl tejet meglangyosítunk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet és az élesztős tejet is. Ezután beleöntjük a rumot és az olvasztott, de nem meleg vajat és hólyagosra dagasztjuk a tésztát kb 15 perc alatt.

Kevés liszttel megszórjuk a felületét, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd letakarva még 20-30 percig pihentetjük.

Közben egy magas falú edényben kb 1 liternyi olajat melegítünk. Fedő alatt sütjük közepes lángon az egyik oldalát aranybarnára pár perc alatt, majd a fedőt levéve, a fánkokat megfordítva a másik oldalát is megsütjük.

Papírtörlőre szedve leitatjuk a fánokról a felesleges olajat.