Hajtogatott krumplis pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • 250 ml tej
  • 1 mk cukor
  • 1 tojás
  • 2 főtt burgonya
  • 1 csapott ek só

Hajtogatáshoz:

  • 12,5 dkg  margarin (fagyos)

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • szezámmag

Elkészítése:

Tészta:

1,5 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

Közben a liszteket egy nagyobb tálba mérjük és belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, tojást, az élesztős tejet a maradék tejjel együtt és összeállítjuk a tésztát. Miután összeállt, még 10 percig dagasztjuk.

Hajtogatás:

Az elkészült tésztát kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk és ráreszeljük az egyik burgonyát és a a fagyos margarin felét. Ezután következik a hajtogatás: először az egyik oldalát hajtjuk be, majd a másikat, ezután felülről hajtjuk le és végül alulról fel.

Letakarjuk és fél órát kelesztjük.

Kelesztés után újra kinyújtjuk és megismételjük: ráreszeljük a burgonyát és a maradék margarint, majd jön a hajtogatás-letakarás és 30 perc pihentetés.

Formázás, sütés:

A megkelt tésztát kb 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tojássárgával lekenjük és tetszőleges átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat szezámmaggal megszórjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Tipp: ha nem kerekre szaggatjuk, hanem szögletesre vágjuk, akkor nem lesz leeső rész!

Hideg sütőbe téve, 200 fokra állítva a sütőt szép pirosra sütjük.