Kati szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 4 tojássárgája
  • 1 dl tej

Krémhez:

  • 2 dl tej
  • 10 g vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 ek sárgabaracklekvár

Tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

Elkészítése:

Tészta:

A lisztbe belekeverjük a sütport, majd hozzáadjuk a porcukrot és elmorzsoljuk a kockázott vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, elkezdjük összegyúrni és annyi tejet adunk hozzá folyamatosan, hogy összeálljon szépen a tészta.

A kész tésztát elfelezzük. Az egyik tésztát mégegyszer elfelezzük, így összesen 3 tésztagombócunk lesz.

Sütés:

A két kisebb tésztát 25*35 cm-es lapokká nyújtjuk és 200 fokos sütőben kb 8-10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

A nagyobb tésztát kinyújtjuk és egy nagy gáztepsi hátán ugyanúgy megsütjük, mint a másik két lapot.

Krém:

A nagy lapot, amiből csak egy sült, még langyosan összemorzsoljuk egy nagyobb edénybe. A töltelékhez való tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot, rumot és rálocsoljuk a morzsalékos lapra. Ezután hozzáadjuk a baracklekvárt és a kakaóport is.

A vajat kihabosítjuk a porcukorral és ezt a keveréket is a krémhez adjuk és alaposan összeforgatjuk az egészet.

Összeállítás, díszítés:

Az egyik lapot tálcára tesszük, rákenjük egyenletesen a krémet, majd rátesszük a másik lapot és óvatosan rányomkodjuk (vigyázzunk, nehogy eltörjön a lap!).

A habhoz a tojásfeheérjéket egy csipet sóval gőz felett elkezdjük felverni. Közben apránként hozzáadjuk a cukrot is. Addig keverjük, amíg a hab megfő a tálban.

A habot rásimítjuk a sütemény tetejére, majs spatulával szép egyenesre igazítjuk a tetejét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szépen szeletelhető.