Karácsonyi különleges fasírt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált pulykahús
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg szárnyas máj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • szeletelt bacon
  • 6 dkg kockázott bacon
  • borsikafű, majoránna, rozmaring, füstölt fűszerpaprika, őrölt köménymag, só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A paprikát kicsumázzuk és apróra vágjuk a megtisztított hagymával együtt. A répát meghámozzuk és lereszeljük.

A májon maradt hártyát és egyéb nem odaillő dolgokat levágjuk, megmossuk és kisebb darabokra felvágjuk.

Egy nagyobb edénybe tesszük a kétféle darált húst, hozzáadjuk a kockázott bacont, a zöldségeket és ízlés szerint fűszerezzük a borsikafűvel, majoránnával, rozmaringgal, füstölt és édes fűszerpaprikával, köménymaggal, sóval, borssal és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.

Alaposan összedolgozzuk a masszát. Végül óvatosan beleforgatjuk a májdarabokat is.

Egy kenyérsütő vagy kalácssütő, hosszúkás formát kibélelünk bacon szeletekkel úgy, hogy a szélén túllógjon, majd a húsmasszát egyenletesen belenyomkodjuk és alufóliával befedjük.

180 fokos sütőben sütjük 1-1,5 órán át. Ekkor levesszük róla az alufóliát, óvatosan átfordítjuk egy tepsibe és szép pirosra sütjük.

Akkor szeljük, amikor langyosra hűlt.