Karácsonyi spiráltorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Piskóta (egy nagy gáztepsihez):

  • 5 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 70 g olaj
  • 40 g finomliszt
  • csipet só

Krém:

  • kb 20 dkg mogyorókrém
  • 2 dl tejszín
  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor

Kívülre:

  • 1 ek kakaópor

Elkészítése:

Piskóta:

AZ egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. Több részletben beledolgozzuk a cukrot és kb 10-12 percig keverjük magas fokozaton vagy addig, amíg a téfogata háromszorosára nem nő.

Ekkor hozzáadjuk az olajat és beledolgozzuk. Végül a lisztet adjuk hozzá és keverjük bele óvatosan.

180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük és kihűtjük.

Krém:

A tejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a mascarponét, majd az egészet stabil krémmé keverjük.

Összeállítás:

A kihűlt piskóta lapot 5 egyenlő csíkra vágjuk a hosszabbik oldala mentén. A csíkokat egyenként megkenjük elöször mogyorókrémmel (könnyebb bánni bele, ha kenés előtt kissé átmelegítjük), majd a csíkokra elosztjuk a mascarponés krém felét. Mi ezt habzsákkal tettük.

Az egyik csíkot feltekerjük, majd egy tányérra vagy tortatálcára tesszük. A következő csíkot folytatólagosan körétekerjük. Így teszünk az összes csíkkal.

Amikor készen vagyunk, akkor a maradék krémbe beledolgozunk 1 evőkanálnyi kakaóport és a krémmel kívülről börbevonjuk a tortát. Egy kenőkéssel pedig függőleges csíkokat húzunk a krémbe fakéreg hatását keltve.