Almával és aszalt szilvával rakott csirkemell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 2 egész, csontozott csirkemell
  • olaj
  • só, bors, fahéj ízlés szerint
  • 25 dkg füstölt sajt reszelve
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 2 dl tejszín
  • 2 alma
  • bacon szeletek

Köret:

  • kb 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 ek olaj
  • 1 ek mustár
  • 1 ek balzsamecet
  • 3 ek sör
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

Hús:

A szilvát felöntjük a borral, felforraljuk és kb 10 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről és addig hagyjuk a borban ázni, amíg fel nem használjuk.

A csirkemellet középen kettévágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat kevítünk és hirtelen elősütjük rajta a húsok mindkét oldalát. Közben sózzuk, borsozzuk és kevés fahéjjal megszórjuk.

Ha mindegyik húst elősütöttük, akkor a visszamaradt fűszeres olajhoz hozzáadjuk a tejszínt és felmelegítjük néhány perc alatt, majd félretesszük.

Előveszünk egy közepes tepsit, jénait vagy porcelán edényt és belefektetjük a hússzeleteket. A húsra fektetjük a felszeletelt almát, az almán eloszlatjuk a lecsepegtetett szilvát. Ekkor ráöntjük a fűszeres tejszínt és rászórjuk a sajtot, majd a tetejét befedjük bacon szeletekkel.

200 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Köret:

A burgonyát annyi vízbe tesszük fel főni, ami bőven ellepi, majd megsózzuk és félig megfőzzük.

Amíg fő a burgonya, addig összekeverjük az öntetet: az olajhoz hozzákeverjük a sört, mustárt és a balzsamecetet.

A megfőtt és kihűtött burgonyát meghámozzuk és kicsit vastagabb gerezdekre vágjuk, majd egy tepsibe tesszük a megtisztított és félkarikára vágott hagymával együtt. Alaposan megsózzuk, borsozzuk és ráöntjük az öntetet. Az egészet jól összeforgatjuk, majd 200 fokra melegített sütőbe toljuk és kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Az elkészült húshoz tálaljuk a burgonyás köretet.