Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
A vízbe belekeverjük az ecetet.
A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a margarint és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
Ezután a margarinos-lisztes keverékhez hozzáadjuk a reszelt sajtot, ecetes vizet és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá. A tésztának jól gyúrható, kézhez nem ragadó állagúnak kell lennie.
A tésztából téglalapot formázunk, folpackba csomagoljuk és 1 éjszakára (vagy ha nincs annyi időnk, akkor pár órára) hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát 2-3 részre vágjuk. Kissé lisztezett felületen maximum 5 mm vastagra nyújtjuk a részeket egyenként és derelyvágóval vagy sajtos rúd kiszúróval felvágjuk a tésztát.
A leeső részeket összegyúrjuk és visszatesszük a hűtőbe.
A megformázott tészták felületét felvert tojással lekenjük (ha egyéb sütemény sütéséből maradt ki tojásfehérje az is jó!) és megszórjuk reszelt sajttal, köménymaggal, szezámmaggal vagy amivel szeretnénk. A beízesített rudakat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített 200 fokos sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fém dobozba téve sokáig eláll és omlós marad.