Omlós, diós linzer

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj (hideg)
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 100 g finomra darált dió

Továbbá:

  • lekvár a töltéshez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

Tészta:

Keverjük össze a lisztet, sütőport, a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy nagy tálban, majd adjuk hozzá az apróra vágott vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el. Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze, amíg homogén tésztát nem kapunk.

Formázzunk a tésztából gombócot és csomagoljuk folpackba, majd tegyük a tésztát hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Sütés, formázás:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra kissé lisztezett felületen.

Szaggassunk linzer formákat a tésztából. Tegyük a kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire és süssük aranybarnára, körülbelül 10-12 perc alatt.

Összeállítás:

Kenjünk kevés lekvárt a teli linzer alapokra, majd helyezzük rá a lyukas tetejű darabokat. Szórjuk meg porcukorral.

Tipp:

A linzerek néhány nap pihentetéssel még finomabbak lesznek, mivel a lekvár így átjárja egészen a tésztát. Bármilyen lekvárral tölthető. Én most málna lekvárral készítettem.