Gombaropogós sajtmártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg gomba
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
  • 1,5 dl tej vagy főzőtejszín
  • késhegynyi majoránna
  • vágott petrezselyemzöld
  • bors
  • 5 dkg füstölt, reszelt sajt

A kisütéshez:

  • olaj

A sajtmártáshoz:

  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 tk vaj
  • csipet só
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

Gombaropogós készítése:

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, és zsírjára sütjük. Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet. Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejet, majd az egészet összefőzzük, amíg besűrűsödik.

Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a tojássárgákat és a zsemlemorzsát. A masszát 30 percig állni hagyjuk, hogy a zsemlemorzsa megduzzadjon és könnyen formázható legyen.

Vizes kézzel rudakat formázunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Sajtmártás készítése:

A tojásokat simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tejet. Az edényt vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor a keverék besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Vigyázzunk, hogy a mártást ne forraljuk fel! Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük.