Tejes mini zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 20 g cukor
  • 8 g só
  • 300 ml tej
  • 50 g vaj
  • 1 egész tojás a lekenéshez

Elkészítése:

100 ml langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék cukrot és tejet.

Jól összedolgozzuk és legalább 15 percig dagasztjuk kézzel. Gombócot formálunk belőle és 2 órán át kelesztjük.

Kolbász formára sodorjuk, majd kb 30 g-os darabokat vágunk belőle és zsemlének formázzuk.  Sütőpapíros tepsibe tesszük és letakarva még 30 percet kelesztjük.

A tetejét alaposan lekenjük felvert tojás sárgájával és előmelegített sütőben 220 fokon 15-18 perc alatt készre sütjük.

A sütő aljába egy edényben vizet teszünk.