Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
A sárgarépát és az almát meghámozzuk, felaprítjuk és külön-külön feltesszük főzni annyi vízben, amennyi ellepi.
Amikor megfőttek levével együtt összeturmixoljuk a sárgarépát, az almát, a felaprított banánt, a megpucolt narancsot és a kicsavart citromlevét, a cukrot és összeturmixoljuk.
Felöntjük 3 l vízzel, mert nagyon sűrű és kissé langyosan üvegekbe merítjük és a tetejükre nagyon pici nátrium benzoátot teszünk (ha pár napon belül megisszuk, akkor nem kell).
Hidegen fogyasztható.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.