Citromos szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 db tojás
  • 14 dkg zsír
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tejföl

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 4 ek. liszt
  • 1 db citrom (leve és héja)
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor

Továbbá:

  • 4-5 ek. baracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, apránként adjuk hozzá a tejfölt. Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.

4 cipóra osztjuk. 25×39 cm-es méretűre nyújtjuk,sütőpapírral fedett lemez tepsiben, 2 lapot sütünk egymás után.

Világosra sütjük,kb 10-12 perc alatt megsül. (180 fokon)

A másik két cipót is kisodorjuk. Az egyiket lekvárral megkenjük, a másik lapot rátesszük és ezt így együtt megsütjük.

Elkészítjük a krémet:

A lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű péppé főzzük és kihűtjük.

A kihűlt főzött krémhez hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint, a reszelt citrom héját és levét és jól kihabosítjuk.

A kihűlt süteményt betöltjük. Lap, krém fele, lekváros lapok, krém, maradék lap.

Pár órát állni hagyjuk hűtőben, legjobb, ha egy éjszakát. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Tipp:


Anyósom receptárában találtam,a mi lakodalmunkban is volt ez a finom, olcsó sütemény.
Lakodalmas sütemény néven volt írva a neve.